machupeking.blogg.se

Vår resa från Machu Picchu till Peking.

Sammanfattning Peru

Kategori: Mat

 
Sammanfattningsvis är vi väldigt nöjda med vår vistelse i Peru. Naturen och människorna har varit helt underbara. Peru känns tryggt dygnet runt både i huvudstaden Lima och i de mindre städerna som vi har besökt. Vår gemensamma favorit stad är utan tvivel Cusco. Cusco med sin natur, sina marknader, sin hälsoinriktning och sin vänlighet är en stad som utan tvekan skulle bli många svenskars favorit weekend resmål om de bara låg lite närmare och mer lättillgängligt. 
 
 
Inte helt oväntat så är vandringen på Inkaleden den absolut bästa upplevelsen under på vistelse här i Peru. Förutom fantastisk natur så hade vi turen att få vandra tillsammans med 6 underbara personligheter...
 
 
... och fantastisk personal i form av 2 guider, 9 bärare och den utomordentliga kocken.
 
 
Maten i Peru har varit en positiv överraskning och har varierat mycket under resans gång. I Lima innehöll det mesta kyckling i olika former medan det i Cusco var stort fokus på det vegetariska och avslutningsvis i Puno präglades maten mycket kring fisket i Titicacasjön.
 
 
Fördomsfullt trodde vi att i ett gammalt indian imperium skulle det likt i Mexico handla mycket om majs i matlagningen men så fel vi hade. Peru är potatisens hemland och det finns ett oändligt antal olika sorter. Förutom potatis så odlas och äts det mängder av ris och quinoa och på många tallrikar vi ha fått in så serveras ris och potatis tillsammans på tallriken. Förutom potatisen så är Peru ett fantastiskt sopp-land. Soppa serveras på samtliga restauranger både som för- och som huvudrätt och det flesta smakar förträffligt och kostar inte många soles.
 
Prisläget här i Peru har passat oss utmärkt och vi har mer eller mindre ätit ute varje dag vilket vi är väl medvetna om att vi inte kommer att ha råd att göra i varken Australien eller Nya Zeeland. Menyer med trerätters finns lite överallt och kostar mellan 6 och 15 soles (1 sol är ca 2,5 SEK), en öl kostar ca 5 soles vilket gör att notan för oss två aldrig har överstigit 50 soles.
 
Nu reser vi vidare till Chile med besök på Påskön och Santiago. 
 
Hej då Peru!
  
 
 

Kommentarer

  • Thomas, Anna & Iris säger:

    Wow! Fantastiska bilder. Ät lite åt oss också, vi hinner knappt mellan Iris måltider. Bra gjort att stå ut med fyra jänkare under så lång tid. Vi ser fram emot nästa rapport.

    Borsta tänderna och spar massor på tandläkarräkningen.

    Svar: Tack för alla fina tips.
    Karin och Henrik

    2013-09-14 | 20:41:55
  • Anonym säger:

    Fantastiskt trevligt med fina bilder och intressant text från er tycker Göran och Anita.

    Svar: Vad kul att ni följer oss älskade pappa. Hoppas allt är bra med dig och Anita. Kramar från oss.
    Karin och Henrik

    2013-09-15 | 11:47:20
  • Jossan säger:

    Så trevligt med alla bilder och era berättelser. Hoppas resandet har gått bra idag. Ser fram emot nästa rapport! Pontus hälsar! P & K

    2013-09-15 | 19:59:37
  • Beccileccisen säger:

    Älskade vänner!
    Vi som lever kvar hemma i höstmörkret och i kalenderstress och vanliga veckodagar behöver påminnelser om att det finns nya spännande inlägg att läsa från personer som lever igenom hösten och vintern på andra sätt/andra sidan jorden. Cyklade en dag och insåg att nu måste ni skrivit något! Älskade ni, vad underbart att se era fina trynen och miljöer. Underbart. Jag ser de glittrande ögonen och jag glittrar tillbaks av glädje. Jag hoppas ni testade favvo restaurangen i Lima?? Fortsätt njut, men när det gäller er är jag knappast orolig över de fortsatta smak&mat upplevelserna och njutningen. Önskar er fortsatt underbar resa tills vidare. Hörs snart. Älskar er!
    Häslningar

    Svar: Älskade Becca!Ja vi har det hur bra som helst. Vi var på väg till restaurangen i Lima men gjorde det okloka beslutet att försöka promenera dit. Inte alltför långt och bra träning inför Inkaleden tänkte vi men tillslut så tog tröttheten och hungern över så vi hamnade på ett annat ställe och så var det dags att flyga vidare. Nästa gång får det bli:-) Hoppas att du får en fin höst hemma med mysiga långpromenader och kanske lite svamplockning. Nästa höst får vi ösa svamp tillsammans under en mysig hösthelg. Vi hörs snart igen. Massa kärlek från oss!
    Karin och Henrik

    2013-09-15 | 21:25:55
  • Sofia Nordén säger:

    Vilken härlig start på er resa.. Att få börja vandra till höga höjder med fantastisk utsikt och äta god mat för lite ynka pengar..

    Och det där tåget.. Såå häftigt.. Slänger mig tillbaka ill en gammal film! 😃

    😘

    Svar: Ja det känns faktiskt lite som att vi befinner oss i en film:-) Allt är så vackert och annorlunda här borta i Sydamerika och vi älskar det. Önska bara att vi kunde lite mer spanska men vi klarar oss helt okey ändå. Krama om din fina familj från oss!
    Karin och Henrik

    2013-09-17 | 08:03:59
  • Anonym säger:

    Kära fina ni! Blir alldeles varm av lycka o glädje när jag ser era fantastiska bilder o era beskrivande texter! Så så härligt att så här från hemmaplan ändå få möjligheten att följa med er runt om i värden! Jag följer era inlägg slaviskt o unnar er varenda sekund av njutning! Massvis med kramar till två väldigt fina vänner!

    Svar: Älskade vän, vi har det verkligen bra och hoppas att ni har detsamma. Allt går så fort och det händer så mycket hela tiden och vi njuter av varje sekund. Hoppas att skolan går bra och praktiken om du har hunnit börja med den ännu. Ser fram emot att träffas på decembermys lite senare. All vår kärlek till dig och din underbara familj.
    Karin och Henrik

    2013-09-18 | 11:02:41
  • Sara säger:

    Den anonyma som skrev inlägget precis var Sara Hjoberg :-)

    2013-09-18 | 11:04:23

Kommentera inlägget här: