machupeking.blogg.se

Vår resa från Machu Picchu till Peking.

Doubtful Sounds

Kategori: Nya Zeeland

Så var det då dags för lite motgångar (vi har det jäkligt tufft som ni säkert har förstått). Idag var vi ute på den första utflykten i Fiordland. Vi åkte på en kryssning (först båt över Manapouri sjön, sedan buss en halvtimme för att sedan kryssa) på Doubtful Sounds (ett sound är egentligen en fjord men de mindre begåvade britterna som kom hit för längesedan kallade den för sound då de kände igen formen hemifrån de brittiska öarna. Ni kan ju låtsas därhemma som att ni vet skillnaden och vara lite irriterade över att Nya Zeeländarna inte ändrat namnet, landskapet heter dock Fiordland trots att det är fullt av "sounds". Nu blev detta den längsla parantesen vi skrivit men det struntar vi i). 
 
Så till motgången, vädret. Det regnar något fantastiskt här nere och tydligen är detta ingen tillfällighet då de har någon form av kall regnskog här och tex så fick vissa delar av området under 2009 över 16 meter (ja ni läser rätt) regn. Inget ont som inte har något gott med sig heter det och så är även fallet idag, regn måste ju såklart ta vägen någonstans och detta skapar ett oändligt antal temporära vattenfall. Mäktiga att skåda men svåra att få bra bilder av när regnet öser ner. Utflykten blev ändå en upplevelse som vi inte kommer att glömma även om en strimma sol inte hade skadat. Vad värre är så ser prognosen för morgondagen inte bättre ut och vår efterlängtade dykning i Milford Sound har därför blivit inställd så nu funderar vi på alternativa aktiviteter som inte är beroende av vädret.
 
Utsikt från aktuellt sovrum, nästan som i Hammarbyhöjden.

Kommentarer

  • Göran och Anita säger:

    Är det möjligt att det kan regna 16 meter??? Men är det typiskt för området så är det väl så. Hoppas ni har torkmöjligheter.

    Svar: Absolut. Se även http://illvet.se/jorden/klimat-miljo/se-de-storsta-nederbordsrekorden för andra regniga ställen.
    Karin och Henrik

    2013-10-24 | 10:04:01
  • Erik G säger:

    Medelnederbörden i Stockholm är 700 mm (0.7 m).
    Ni har väl bra paraplyer...

    2013-10-24 | 23:15:14
  • Sofia n säger:

    Mysigt det låter att kryssa på fjordar och sjöar... Men trist med så mycket regn.. Och trist att ni fick ställa in dykningen.. Hoppas ni hittade ngn annan aktivitet 💕

    Svar: Aktiviteten blev film och te. Inte helt fel det heller men nu är vi less på regnet som har öst ner i tre dagar och far vidare.
    Karin och Henrik

    2013-10-26 | 20:04:02

Kommentera inlägget här: